A Letter to God Question with Answers

A Letter to God Overview

A Letter to God is a story about Lencho who was a dedicated farmer. He was expecting a decent harvest. However, to his grief, a hail storm came and destroyed his harvest completely. Lencho was very sad. However, he had a strong belief in God. He was certain that God would help him. Also, he was an extremely straightforward man. Although working for a long time on the farm, he knew writing. Thus, he composed a letter to God. In the letter, he asked God to send him one hundred pesos. At that point, he went to the post office and put his letter into the post box. 

Read more

The postman removed the letter from the letter-box. He read the address on it and laughed very much.Also he rushed to the postmaster and demonstrated to him that strange letter. Moreover, the postmaster also laughed in the same way when he saw the address of God. However, on reading the letter, he got very serious. He lauded this man  whohad unquestioned faith in God and decided to help him in terms of money. He askedthe employees of the post office to give charity. Moreover, he gave a partof-of his salary too. However, they were able to collect only a little morethan 50 pesos as requested for by Lencho. The postmaster put the money in anenvelope. It was addressed to Lencho.

Continue to Read Summary

On Sunday, Lencho once again came to the post-office. He asked if there was a letter for him. The postmaster took out the letter and handed it to Lencho. Lencho was not surprised after seeing the money. But when he counted the money, he became angry on God. He was sure that God could not have made a mistake. He took paper and ink and wrote one more letter to God. Then he put it into the letter-box.

After Lencho had left the place, the postmaster and the employees read the letter. In it, Lencho had complained to God that he had received only seventy pesos. Also, he requested God to send him the rest of the money this time. However, he asked God not to send the money through the mail. He wrote that the post-office employees were a bunch of crooks and thus might have stolen the money.

Difficult Word Meanings

Crest: Top of a hill
Dotted: Full Of
Downpour: Heavy Rain
Intimately: Closely

Exclaimed- cry out suddenly in surprise, strong emotion, or pain.

Regarded- Consider Or Think Of In A Specified Way
Draped- Adorn, Cover, Or Wrap (Someone Or Something) 
Hailstones- A Pellet Of Hail
Resemble- Have A Similar Appearance To Or Qualities In Common With (Someone Or Something); Look Or Seem Like.
Exposing- make (something) visible by uncovering it.; reveal

plague- a destructively numerous inflow or multiplication of a harmful animal, infestation
locusts- Insects which fly in big groups and destroy crops

solitary:  Existing alone; lonely.

conscience- an inner sense of right and wrong.
ox of a man- hardworking
daybreak- The time in the morning when daylight first appears

Pesos- the basic monetary unit of Mexico, several other Latin American countries, and the Philippines

Amiable- Friendly And Pleasant
Correspondence- Communication by exchanging letters with someone.

goodwill- friendly, helpful, or cooperative feelings or attitude
resolution- a firm decision to do or not to do something.
obliged- grateful

contentment- Satisfaction

A Letter to God Question Answers

Q 1. What did Lencho hope for?

Ans:- Lencho hoped for a good rainfall for his crops.

Q 2. Why did Lencho say the raindrops were like ‘new coins’?

Ans:- Lencho said the raindrops werw like ‘new coins’ because a good rain meant for a
good corn harvest, and as a result, it will bring him a lot of money.

Q 3. How did the rain change? What happened to Lenchos’ fields?

Ans:- Along with the rain, a strong gust of wind began to blow and very large hailstones began to fall.

Lenchos’ fields were totally destroyed by the hailstones and further, the flowers were gone from the plants.

Q 4. What were Lenchos’ feelings when the hail stopped?

Ans:- When the hail stopped, Lencho stood in the midde of his field and felt utter sad and deep in despair. He felt that the rain brought misfortune to him as all the corns were totally destroyed.

Q 5. Who or what did Lencho have faith in? What did he do?

Ans:- Lencho had deep faith in the God or almighty.

He wrote a letter addressed to god.

Q 6. Who read the letter?

Ans:- The postmaster read the letter.

Q 7. What did the postmaster do then?

Ans:- The postmaster surprised and at the same time happy to see a common man’s deep faith in god. He didi not want to break Lenchos’ faith in god. So he collected seventy pesos from the employees through donations and sent a letter to Lencho with the mentioned sum of money.

Q 8. Was Lencho surprised to find a letter for him with money in it?

Ans:- No, Lencho was not surprised at all  to find a letter for him with money in it.

Q 9. What made him/Lencho angry?

Ans:- Lencho became angry as he got only seventy pesos instead of his need of hundred pesos. He thought that probably the remaining sum of money had been stolen by the employees of the post office.

A Letter to God Test Paper Questions with Answer

Q 1. Who does Lencho have complete faith in? Which sentences in the story tell you this?

Ans:- Lencho had complete faith in the God.

The following sentences which shows us are-

  • “…..there was a single hope: help from God”.
  • “…..what faith! I wish I had the faith of the man who wrote this letter. Starting up correspondence with God!”.
  • “…..God: of the money that I asked for, only seventy pesos reached me. Send me the rest, since I need it very much”.

Q 2. Why does the postmaster send money to Lencho? Why does he sign the letter ‘God’?

Ans:- The postmaster was impressed to see Lenchos’ deep faith in God. He did not want that Lenchos’ faith to be shattered.

The postmaster signed the letter ‘God’ because he did not want that Lencho would receive even a slightest impression that it was not God who sent him that sum of money.  

Q 3. Did Lencho try to find out who had sent the money to him? Why/why not?

Ans:- No, Lencho did not try to find out who had sent him the money.

He was so innocent that he did not inquire how the money came. He knew that it was sent directly by God vis the post office.

Q 4. Who does Lencho think has taken the rest of the money? What is the irony in the situation?

Ans:- Lencho thought that the post office employees had taken the rest of the money.

The irony in the situation was that those who assisted him in his time of need, yet they were seen by him as ‘crooks’.

Leave a Comment

Your email address will not be published.