A Child’s Beauty Class 7 Question Answer

A Child's Beauty Class 7 Question Answer

A Child’s Beauty is a nice story between Akbar and Birbal. We have updated all the probable question answers from the chapter.

1.    Match the following facts about the story you just
read.

a.    Akbar                                i.was Salim’s son.

b.    Salim                                 ii.Was a minister in the court of Akbar.

c.     Birbal                                 iii.Was the Emperor.

d.    The young prince               iv.Was the Emperor.

Ans:-  a. Akbar—                         iii. Was the Emperor.

b. Salim —                        iv. Was the Emperor.

c. Birbal —                        ii. Was a minister in the court of Akbar

d. The young prince—       i. was Salim’s son.

 

2.    Why was Akbar happy?

Ans:- Akbar was very happy as his son Salim had a son.

3. Who used to say, “There is no child more beautiful than my grandson”?

Ans:- Akbar said the sentence  “There is no child more beautiful than my grandson”.

A Child's Beauty

4.    Why did each minister bring a child to the court?

Ans:- Each minister brought a child to the court to see whether Akbar’s grandson was the most beautiful child or not.

5.    Why didn’t Birbal bring any child?

Ans:- Birbal found a child but didn’t bring the child to the court because, the mother of the child refused to let her child to Birbal as she does not want strangers to cast an evil eyes on her child.

6.   Why did Akbar and the ministers go in disguise to see the child that Birbal could not bring to court?

Ans:- Akbar and the ministers went in disguise to see the child that Birbal could not bring to court because, the mother of the child did not let her child to Birbal as she does not want strangers to cast an evil eyes on her child.

Check out more question answer

7.    Why did the mother of the child scream at Akbar?

Ans:- The mother of the child screamed at Akbar because, Akbar said that he had never seen an uglier child like that in his life.

8. Do you remember the story? Rearrange the sentences as they happened in the story to see how well you remember what happened.


(a) Each minister brought a child to judge who was the most beautiful child.

(b) Birbal said that all parents found their children very beautiful.

(c) Akbar said that no child was more beautiful than his grandson.

(d) The mother did not let Birbal bring the child to the court.

(e) Akbar with his minister went in disguise to see the child.

(f) The mother got angry when she heard Akbar’s words.

(g) They found a child playing on a heap of sand.

(h) Akbar said he had never seen a child uglier than this.

(i) Akbar agreed with Birbal that all parents find their own children beautiful.

(j) The mother took the baby inside and shut the door.

Answer    (a) Akbar said that no child was more beautiful than his grandson.

                 (b) Birbal said that all parents found their children very beautiful.

                 (c) Each minister brought a child to judge who was the most beautiful child.

                 (d) The mother did not let Birbal bring the child to the court.

                 (e) Akbar with his minister went in disguise to see the child.

                 (f)  They found a child playing on a heap of sand.

                 (g) Akbar said he had never seen a child uglier than this.

                 (h) The mother got angry when she heard Akbar’s words.

                 (i)The mother took the baby inside and shut the door.

See more

      (j) Akbar agreed with Birbal that all parents find their own children beautiful.

 

9. Find out from the lesson who said the following sentences. Write the name of the person next to each sentence.

(a) “I have found a child who is the most beautiful child in the entire country.”

     Answer: Birbal said this line.

(b) “If this is so, we can go and see the child in disguise.”

      Answer: Emperor Akbar

(c) “He is the most beautiful child God could have given me.”

      Answer: Mother of the child.

(d) ” Then we can judge for ourselves.”

      Answer: Ministers of Akbar’s court.

 

10. Choose the correct synonyms from the options given below :

(a) Beautiful – Pretty

(b) Happy – Glad
(c) Dirty – Filthy, Ugly
(d) Scared – Afraid
(e) Disguise – To change the appearance
(f) Screamed – Shouted.

Note: If you have any question related to the chapter “A Child’s Beauty”, kindly mention it in the comment box. I will try to answer the same as soon as possible.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *