The Daffodils – All Question Answer | Class 7 Poem

The Daffodils - Poem

I wander’d lonely as a cloud,
That floats on high o’er vale and hills,
When all at once I saw a crowd,
A host of golden daffodils:
Beside the lake, beneath the trees,
Fluttering and dancing in the breeze.

Continuous as the stars that shine,
And twinkle on the milky way,
They stretched in never-ending line,
Along the margin of a bay:
Ten thousand saw I at a glance,
Tossing their heads in sprightly dance.

The waves beside them danced; but they,
Out-did the sparkling waves in glee:
A poet could not but be gay,
In such a jocund company:
I gazed-and gazed-but little thought,
What wealth the show to me had brought:

For oft, when on my couch I lie,
In vacant or in pensive mood,
They flash upon that inward eye,
Which is the bliss of solitude;
And then my heart with pleasure fills,
And dances with the daffodils.

The Daffodils - About the Poet

William Wordsworth (7 April 1770 – 23 April 1850) was an English Romantic poet who, with Samuel Taylor Coleridge, helped to launch the Romantic Age in English literature with their joint publication Lyrical Ballads (1798).

Wordsworth’s magnum opus is generally considered to be The Prelude, a semi-autobiographical poem of his early years that he revised and expanded a number of times. It was posthumously titled and published by his wife in the year of his death, before which it was generally known as “the poem to Coleridge”.

Soure: https://en.wikipedia.org/wiki/William_Wordsworth

The Daffodils - Summary

The poet or the speaker in this poem, says that, once while “wandering like a cloud floating above hills and valleys”, he came across a field of daffodils beside a lake. The dancing, fluttering flowers stretched endlessly along the shore, and though the shining waves of the lake danced beside the flowers, yet the daffodils outdid the water with their beauty.

The poet says that the golden daffodils twinkled and stretched in a continuous line just like the stars in the Milky Way galaxy for putting a greater implication in indicating that the flowers are heavenly as the stars. He seems the endless view of the golden daffodils as a never-ending line. The poet’s exaggeration of the number of flowers by saying “Ten thousand saw I at a glance” indicates that he has never seen so many daffodils at once. The poet could not help to be happy in such a joyful company of flowers.

He says that he stared and stared, but did not realize what wealth the scene would bring him. For now, whenever he feels “vacant” or “pensive” the memory strikes “that inward eye” that is “the bliss of solitude” and his heart fills with pleasure, “and dances with the daffodils.”

All Question Answers

1.    Read the first stanza. Then find the answer to the following question: With what does the poet William Wordsworth compare himself?

Ans:- The poet William Wordsworth compares himself with a piece of lonely cloud.

2.    Read the second stanza. Now find out the following: With what does Wordsworth compare the daffodils?

Ans:- The poet William Wordsworth compares daffodils with continuous stars that shine and twinkle on the milky-way.

3.    Read and recite the third stanza. Now find out what Wordsworth by ‘Jocund’ company from the options below?

i.               Happy and cheerful

ii.             Talkative

iii.           Quiet and sad

Ans:- By the word ‘Jocund’, Wordsworth means happy and cheerful.

4.    Read and recite the lines:

“I gazed-and-gazed-but little thought

What wealth the show to me had brought.”

What does the poet William Wordsworth in this poem mean by the word ‘wealth’? Why does he use the word here?

Ans:- When the poet says, “what wealth the show to me had brought”, it shows that the mere sight of the golden daffodils somehow enriched his life and brought wealth to him.

By the word ‘wealth’, the poet means that this sense of peace and joy are worth more to the speaker than wealth.

5.    Read the last stanza of the poem and find out the following information:

What happens to the poet when he lies on his couch in a sad and thoughtful mood?

Ans:- When the poet lies on his couch in a sad and thoughtful mood, he comes down from the cloud and reveals the reality of his current physical state. Even
though he no longer sees the dancing waves and golden daffodils he says that he will never forget them.

See more question-answers

6. Choose the correct option in each of the following questions.

a.    The poet compare himself to

i.               A piece of lonely cloud

ii.             A host of golden daffodils

iii.           A lake

iv.            The trees

Ans:- A piece of lonely cloud.

b.    While wandering alone, the poet saw

i.               A crowd of people

ii.             Clouds floating over vales and hills

iii.           A host of golden daffodils

iv.            A lake

Ans:- A host of golden daffodils.

c.    The poet compares the daffodils to

i.               A lonely cloud

ii.             A lake

iii.           The stars in the milky way

iv.            A bay

Ans:- The stars in the milky way.

d.    The ‘jocund company’ referred to is the company of

i.               The daffodils

ii.             The sparkling waves of the lake

iii.           The dancing daffodils and the waves of the lake

iv.            The stars on the milky way

Ans:- The dancing daffodils and the waves of the lake.

e.    The inward eye of the poet is the poet’s

i.               Vacant mood

ii.             Thoughtful mood

iii.           Imagination

iv.            Bliss of solitude

Ans:- Thoughtful mood.

7.    Read the poem and match the following.

The waves                        filled with pleasure and danced with the daffodils.

The poet                           danced beside the daffodils

A cloud                            stretched in a never ending line

The daffodils                    floated over valleys and hills

The poet’s heart               saw a host of golden daffodils

Continue reading

Ans:-

The waves – danced beside the daffodils.

The poet – saw a host of golden daffodils.

A cloud – floated over valleys and hills.

The daffodils – stretched in a never ending line.

The poet’s heart – filled with pleasure and danced with the daffodils.

 

8.    Rewrite the following poetic lines in everyday English.

i.               Ten thousand saw I at a glance.

Ans:- I saw ten thousand at a glance.

ii.             For oft when on my couch I lie in vacant or in pensive mood.

Ans:- Often when I lie in my vacant couch in a pensive mood.

iii.           Then my heart with pleasure fills.

Ans:- Then my heart fills with pleasure.

Leave a Comment

Your email address will not be published.